torsdag 24 juli 2014

Trädgårdsplaner

När man köper en gård med 12 000 kvm tomt blir man lätt lite vilsen. Svårt att veta var man ska börja.. Åtminstone tyckte vi det. Vi har grunnat och funderat och frågat duktiga trädgårdsvänner om råd (Tack Åsa Danmyr!!). Vi startar med den delen av trädgården som är nedanför huset. Gissar att det är ca 80 meter långt och 40 brett, men inramningen av buskar och träd gör att själva gräsmattan är mindre, kanske 60 gånger 20 meter. Jag gillar den lite vilda, rufsiga "skogen" runt om, men gräsmattan är ful, för stor och full av mossa. Här måste göras något.
Utsikten från huset.

Om man står vid poolen och tittar neråt är det bara gräs.


Utsikten längst nerifrån tomten. Bara gräs, hela vägen upp till poolen.

Vi har ritat och skissat och funderat ett tag nu. Slutsatsen är att vi kommer att dela in området i tre ungefär lika stora delar.

Den närmast huset kommer att vara pool-delen, med trädäck, kanske ett läckert poolhus och umgängesytor. Kanske blir det ett utekök på trädäcket, kanske en bubbelpool, så småningom.

Den mellersta biten kommer att vara partydelen, där ska vara en stor rund gräsmatta, med plats för partytält, midsommarstång och så vidare. Den kommer att ha en diameter på ungefär 20 meter. I kanterna kommer vi att sätta ligusterhäckar för att rama in och skapa en rund känsla.

Nederst delen kommer att innehålla mer blommande buskar och perenner. Troligen kommer vi att göra en pergolagång genom hela nedre delen, och plantera vid sidorna. Hoppas på att inte behöva ha så mycket gräs där så småningom.

Längst ner i trädgården finns en gammal kaffegrotta. Det var vanligt förr att man byggde halvrunda murar, och sedan grävde ur lite i mitten för att ha någonstans att sitta i lä på den skånska slätten. Nu har det vuxit så mycket träd och buskar framför och runt att den knappast syns, men den ska vi plocka fram så att det är den som är målet för pergolagången.
Lite svårt att urskilja kaffegrottan, men den är där.
Här är den något nerkladdade skissen på hur slutresultatet kan tänkas bli.. om 10 år eller så.

Som ni säkert förstår är det mycket arbete som återstår innan vi är i närheten av att ha den trädgård jag drömmer om. Men vi tog ett första steg i går, när vi hyrde en liten grävare och satte igång att gräva upp en rabatt till ett gäng rhododendron som vi köpte på utförsäljning på Plantagen i Åkarp för någon vecka sedan.
Härligt med 70 procents rabatt på alla växter, då kan man slå till på 5 rhoddisar på en en gång.

Här kör vår snickare (och allt i allo) ner grävaren för att sätta igång med arbetet.

Härligt. En stor rabatt att gräva ner de nya plantorna i.

Och där är de på plats. Första målet avklarat.
Idag ska vi försöka dra av grässvålen där de bågformade häckarna ska vara. Ingen brådska egentligen, men eftersom vi har maskinen så är det ju smart att använda den så mycket det går.


4 kommentarer:

 1. Så spännande det låter med era planer! Det blir ju som en hel park! Jag är övertygad om att ni får en underbar trädgård! Det är nog klokt att inte ha för mycket gräsmatta och att dela in den i olika "rum"!
  Jag följer med spänning!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 2. Wow! Så mycket ni hann på en dag! Det underlättar ju att ha en grävare, förstås...
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Kommer att bli jättefint! Och nu är ni ju redan igång, med en faslig fart, dessutom!
  Kram

  SvaraRadera
 4. Där blir det till att ansa lite då och då. Roddisar kan bli vääääldigt stora ;)
  Kram Liselott

  SvaraRadera